Συνταγές

Νηστίσιμη σπανακόπιτα με τραχανά vegan! by NikiCooks

Ανά την Ελλάδα υπάρχουν παραλλαγές της σπανακόπιτας ανάλογα με τη γέμιση, το είδος και τη διαχείριση της ζύμης όπως και τον τρόπο ψησίματος. Μερικές φορές υπάρχει ταύτιση της σπανακόπιτας με την σπανακοτυρόπιτα, αν και η πρώτη δεν περιέχει τυρί.

 

Υλικά:

 

-1 πακέτο χωριάτικο φύλλο ή 6 χωριάτικα σπιτικά φύλλα

-1/2 φλ. ελαιόλαδο

 

 

Γέμιση:

 

-1 κιλό σπανάκι πλυμένο και κομμένο σε χοντρά κομμάτια

-5 πράσα κομμένα σε λεπτές φέτες

-10 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε λεπτές φέτες

-1 ξερό κρεμμύδι πολύ ψιλοκομμένο

-1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

-1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

-1 φλ. τραχανά (υπάρχει και επιλογή vegan)

-1/2 φλ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

-1/4 φλ. νερό

-αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

 

  • Σε βαθύ τηγάνι και ελάχιστο λάδι  σωτάρω το ξερό και το φρέσκο κρεμμύδι, τα πράσα, τα φρέσκα μυρωδικά (άνηθο και μαϊντανό) για περίπου 1-2 λεπτά.
  • Προσθέτω το σπανάκι και ανακατεύω ώσπου να μαραθεί.
  • Ρίχνω και τον τραχανά.
  • Προσθέτω το νερό.
  • Λαδώνω ένα μεγάλο, ρηχό ταψί για τη σπανακόπιτα.
  • Στρώνω το πρώτο μεγάλο χωριάτικο φύλλο και φροντίζω να εξέχει από τα τοιχώματα του ταψιού.
  • Λαδώνω.
  • Στρώνω άλλα δύο φύλλα, ελαφρώς τσαλακωμένα. Ραντίζω με λίγο ελαιόλαδο ενδιάμεσα.
  • Αδειάζω τη γέμιση σε λεπτή στρώση.
  • Σκεπάζω με άλλα τρία φύλλα τσαλακωμένα και ραντίζω ενδιάμεσα. Τα πάνω  φύλλα να μην εξέχουν.
  • Χαράζω σε κομμάτια. Ραντίζω με λίγο ελαιόλαδο.
  • Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για περίπου 1 ώρα.

 

Tip 💡 Μπορούμε να ενισχύσουμε την πίτα με φρέσκο δυόσμο!

 

Καλή επιτυχία!

NikiCooks

Instagram account: niki.kakirdaki