Ψυχολογία

Ποίοι είναι οι παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν την ψυχική μας υγεία;

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής μας φέρνει αντιμέτωπους με μια σωρεία φόβων, ανησυχιών και δυσοίωνων καταστροφών. Αυτά τα γεγονότα ποικίλουν.  Μπορεί να πρόκειται για το θάνατο κάποιου κοντινού μας προσώπου, για την προσπάθεια αντιμετώπισης κάποιας ασθένειας ή ακόμη και για μια πυρκαγιά στο σπίτι μας η οποία μας κατέστησε σχεδόν άστεγους.  Τα προβλήματα δεν περιορίζονται εδώ.  Τα μικρά καθημερινά θέματα είναι εκείνα που εντείνουν το άγχος και καμία φορά μας κάνουν και «ξεσπάμε».  Ένας οργισμένος οδηγός μπορεί να αμφισβητήσει τα δικαιώματα μας ως πεζού, η προθεσμία για την παράδοση σημαντικών εγγράφων στην δουλειά μας, ένα δύσκολο μάθημα την επόμενη μέρα στο σχολείο.  Ίσως πάλι να φταίει ο καιρός!

Η ζωή όπως διαπιστώνεται είναι γεμάτη στρεσογόνους  παράγοντες, συγκεκριμένα γεγονότα ή χρόνιες πιέσεις τα οποία θέτουν απαιτήσεις σε ένα άτομο ή απειλούν την ευημερία του.  Είναι λογικό επακόλουθο λοιπόν το ότι τέτοιοι στρεσογόνοι παράγοντες έχουν τόσο άμεσες όσο και συσσωρευτικές συνέπειες οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν την υγεία μας.

Όλα τα παραπάνω γεγονότα δημιουργούν στρες, δηλαδή τη σωματική και ψυχολογική αντίδραση σε εσωτερικούς και εξωτερικούς  ψυχοπιεστικούς παράγοντες, η οποία χρίζει αντιμετώπισης και διαχείρισης.  Το σώμα αποκρίνεται στο στρες με μια αντίδραση πάλης ή «φυγής» με σκοπό την ετοιμότητα για δράση. Η επανάληψη αυτής της απόκρισης μπορεί να δημιουργήσει το «σύνδρομο γενικής προσαρμογής» δηλαδή το σύνδρομο του να είσαι γενικά άρρωστος χωρίς συγκεκριμένη αιτία. Τελικά μπορεί όλο αυτό να καταλήξει σε έντονη σωματοποίηση δημιουργώντας προβλήματα στο ανοσοποιητικό και καρδιαγγειακό σύστημα. Αν αυτές οι στρεσογόνες καταστάσεις κατακλύσουν το νου δεν αποκλείονται επίσης και διαταραχές όπως η κατάθλιψη ή επαγγελματική εξουθένωση.  Εάν βελτιωθεί λοιπόν η ψυχική υγεία θα βελτιωθεί και η ποιότητα ζωής μας.

Με λίγα λόγια είναι πολύ σημαντικό να υιοθετήσουμε μια θετική συμπεριφορά υγείας και  γιατί όχι και να αναζητήσουμε υποστήριξη από άτομα τα οποία βρίσκονται κοντά μας ή ακόμη και από κάποιους ειδήμονες. Ένα ακόμη στοιχείο που πρέπει να μπεί στη ζωή μας και το οποίο μας βοηθά στη «ανόσια» από το στρες, είναι φυσικά το χιούμορ και το γέλιο.

Από κει και πέρα ο καθένας από εμάς έχει την ικανότητα να φροντίζει τον εαυτό του, επιλέγοντας την κατάλληλη ποσότητα υγιεινού φαγητού, έχοντας ασφαλείς ερωτικές επαφές, ασκούμενος, αποφεύγοντας κάπνισμα και αλκοόλ και γενικότερα υιοθετώντας μια συμπεριφορά η οποία προάγει τη διατήρηση της υγείας.  ‘Ίσως η καλύτερη προσέγγιση να είναι να συνυπολογίσουμε τα θετικά και τα αρνητικά κάθε περίπτωσης.  Εξάλλου, το μισογεμάτο και το μισοάδειο ποτήρι είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα.